fbpx

Mevcut Durum

Alternatif Bakım Sistemi

Çocukların yararlandığı resmi ya da resmi olmayan, kısa veya uzun süreli farklı bakım türlerini ifade etmek için “Alternatif Bakım” kavramı kullanılmaktadır.

Türkiye’de çocuklar 5395 sayılı kanun kapsamında koruma altına alınmakta ve 2828 sayılı kanun kapsamında çeşitli haklardan yararlanmaktadır. Koruma altında yetişen çocuk, çeşitli sebeplerle bakımı ve korunması anne veya babası tarafından sağlanamayan bu nedenle bakımı ve korunması devlet tarafından sağlanan çocuğu ifade etmektedir.

Türkiye’de koruma altına alınan çocuklar kurum bakımı ve aile temelli bakım modellerinden yararlanmaktadır. Kurum bakımı yetiştirme yurdu, sevgi evi, çocuk evi isimleriyle anılan kuruluşları; aile temelli bakım modelleri biyolojik ailelerin desteklenmesi, koruyucu ailelik ve evlat edinme uygulamalarını kapsamaktadır. Bununla birlikte kayıt altına alınmayan enformel bakım altında akraba veya tanıdık yanında bakımı sağlanan çocuklar da bulunmaktadır.

En az 2 yıl koruma altında bulunan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenler kamuda memur olarak istihdam edilmekte; özel sektörde 5 yıl boyunca devlet desteği ile istihdam edilebilmekte ve koruma kararı kalktıktan sonra 2 yıl süre ile sosyal ekonomik destekten yararlanabilmektedir.

18 yaşına geldiğinde koruma kararının devam etmesini gerektiren bir durum olmadığı değerlendirildiğinde koruma kararı kaldırılmaktadır. Mevzuata göre 18 yaşında koruma kararının kaldırılması zorunlu bir uygulama değildir. Bireysel yaşama geçiş için kendini hazır hissetmeyen gençlerin 18 yaşından sonra da koruma altında kalmayı talep etme hakkı bulunmaktadır. Yükseköğretime devam eden bireylerin ise koruma kararları eğitim süreçleri boyunca devam etmektedir.

Alternatif Bakım Veri Tabanında Arayın...